Діяльність медичних капеланів Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ в обставинах поширення коронавірусу COVID-19

У зв’язку із поширенням у світі та в нашій батьківщині Україні коронавірусу COVID-19 та проголошенням пандемії і  обмежувальних заходів під час карантину, медичні капелани покликані використовувати всі наявні можливості для здійснення покликання і служби Церкви, виконуючи наказ Христа: «Ідіть, проповідуйте, кажучи, що Царство Небесне – близько. Оздоровлюйте недужих, воскрешайте мертвих, очищуйте прокажених, бісів виганяйте. Даром прийняли, даром давайте».

У цій надзвичайній ситуації медичні капелани не припиняють своєї дії та свого служіння, однак у зв’язку з карантином  духовне життя тимчасово здійснюється  в іншій формі.

Для здійснення духовного проводу і підтримки медичного персоналу і хворих медичні капелани Івано-Франківської архієпархії УГКЦ використовують сучасні засоби масової комунікації, зокрема мережу Інтернет та соціальні мережі, наприклад «Facebook», які дають можливість організувати пряму трансляцію богослужінь, молитов чи духовних звернень, особливо для ізольованих хворих. Оскільки, як це показує історія, не раз саме ревна і витривала молитва спроваджувала на народ Боже благословення, Його благодать, захист і порятунок.

Окремим видом діяльності медичних капеланів є служіння та підтримка власне медпрацівників, які сьогодні часто-густо опиняються тет-а-тет з недугою. В зв‘язку із цим канелани, які здійснюють своє служіння в лікарнях, в цей непростий час надають саме їм найбільшу підтримку.

«Із хворими сьогодні безпосередньо ми не спілкуємося, однак підтримуємо та розмовляємо із ними за допомогою телефону», – каже голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров‘я Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Ярослав Рохман.

Додамо, що станом на сьогодні в нашій Архієпархії служать 35 медичних капеланів, які душпастирюють в 38 медустановах.

ОСТАННІ НОВИНИ

Митрополит Володимир у Галичі передав допомогу постраждалим від паводків Коронавірус: змінити світ любов’ю За перші дні роботи на «гарячу лінію» зареєструвалися понад 90 потребуючих осіб для отримання безкоштовного обіду Від сьогодні в Івано-Франківській архиєпархії починає діяти «гаряча лінія» для замовлення безкоштовних обідів Речі особистого захисту отримав Обласний фтизіопульмонологічний центр від Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ «УГКЦ зробила все можливе, щоби стати з країною пліч-о-пліч у боротьбі з пандемією», – о. Віталій Максимів Захисна маска для кожного. В Івано-Франківську представники Архієпархіального управління УГКЦ роздавали захисні маски для перехожих Франківський Карітас організовує тренінги для охочих розпочати власну справу В Івано-Франківській Архієпархії УГКЦ розпочав роботу Архієпархіальний координаційний антикризовий центр Івано-Франківський Архікатедральний Собор УГКЦ замовив апарат штучної вентиляції легень